Na, ezt sem gondoltam volna, hogy most meg elkezdek keresgélni saját régebbi bejegyzéseim között, hogy meg ne hazudtoljam önmagam, - papíron nincs meg semmi, fejben pláne -, úgyhogy ez van. Bár anyu tudja fejből a csillagsüti receptet, és lehet, hogy gyorsabb lenne egyszerűen rácsörögni, de így a biztos.
Sütipecsétek itt: http://kezmuveskeramia.hu/
És itt a recept:
A már bevált keksz tészta arányait használtam, és elsőre nem akartam nagyot változtatni az eredeti recepten. Mézzel el vagyok látva, a cukor egy részét arra cseréltem, és a liszttel is variáltam egy kicsit. Nem akartam mézeskalácsot sütni, csak mézes kekszet, ezért nem tettem bele sem fahéjat, sem szegfűszeget, sem egyéb mézeskalács fűszert. Így viszont nagyon érdekes, tömény méz illata lett a tésztának. Kóstoltuk melegen is, de kihűlve jobb. Az eredmény szinte bolti, de tényleg, és emiatt most kissé elbizonytalanodtam. De ez legalább mézes keksz, nem csak méz ízű.
És itt a recept:
Mézes keksz
25 dkg finomliszt
10 dkg kukoricaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
7,5 dkg cukor
10 dkg méz
20 dkg vaj
1 egész tojás és 1 sárgája
1 nagyobb csipet só
Nem tettem bele, de szerintem elbírna a tészta egy kis reszelt citromhéjat.
Mindent összegyúrtam. A tészta nem lett ragadós, elég jól lehetett vele dolgozni. Nem volt sok időm, ezért nagy kekszeket szaggattam a fél cm vékonyra kinyújtott tésztából.
Először használtam sütipecsétet, és eleinte nem sikerült úgy belenyomnom a tésztába, hogy a felét fel ne szedje. Így minden második-harmadik keksz előtt megkentem a pecsétet olvasztott vajjal, így könnyen elvált a tésztától, de ez elég macerás volt. Könnyebb volt úgy dolgozni, hogy a kinyújtott tésztán először csak finoman bejelöltem a keksz helyét a szaggatóval, és csak miután belenyomtam a mintát, vágtam ki vele a sütit.
Ez is igazi elállós keksz.
Szia!
VálaszTörlésKeramikus vagyok, és kézzel készítek sütipecséteket. Már sok receptet kipróbáltam, hogy tényleg működő pecséteket adjak csak el, és végre nálad megleltem ezt a tökéletes tésztát, amivel tényleg gyönyörűen látszanak a minták. :)
Belinkeltem a honlapomon, utólagos engedelmeddel, remélem nem baj. Köszönet érte.
Ja és ráadásul nagyon finom is, nem csak mutatós. :)
Szia Cecameca! Szoktam nézegetni az oldaladat. Észrevettem, hogy több olvasó is Tőled téved hozzám, és megnéztem, miért van ez, így találtam a blogodat. Nagyon szépek a sütipecsétek!
VálaszTörlésÖrülök, hogy sikerül az olvasókat ide terelgetni, nagyon jó receptjeid vannak. :)
VálaszTörlésKöszi, nagyon kedves vagy. :-)
VálaszTörlésNagyon jó receptjeid vannak!!!!!Örülök hogy nagyon sokan nézik öket!!!!
VálaszTörlésKöszi a linkmegosztást! :) Békés, boldog Karácsonyt!
VálaszTörlésNévtelen, köszi!
VálaszTörlésCecameca, nincs mit. Boldog karácsonyt!
Hát én notórius keksz-sütő vagyok de ilyen finom, omlós mézeset még nem sikerült varázsolnom. Kukoricalisztem nem volt, helyette rizslisztet használtam és csempésztem bele egy kis tönköly réteslisztet is. Azt hiszem decemberben nagyüzemben fogom gyártani! Hálás köszönet! Zsuzsi
VálaszTörlésZsuzsi! Ez a megjegyzés valahogy elkerülte a figyelmem. Köszönöm szépen! :)
TörlésÖrülök már előre ennek a receptnek! A hozzászólások szerint sem nyúlok mellé majd! A faragott mintás sodrófámhoz kerestem jó receptet, hogy látszódjanak a mintái a kekszben. Alig várom, hogy kipróbáljam! Megyek is!
VálaszTörlésJa! Nem láttam még sütipecsétet, de nem lehetne esetleg nem kenegetni, hanem csak úgy belemártani az olajba/olvasztott margarinba?
Szia Kriszti! Már nagyon sok mézes kekszet sütöttem a bejegyzés óta, és az az igazság, hogy nem mindig kívánta a tészta, hogy a pecsétet kenegessem. Lehet, hogy az is elég, ha a tészta felületét enyhén belisztezed. Szerintem tegyél egy próbát nélküle. Jó sütögetést! :)
TörlésPontosan ugyanilyen két sütipecsétem van és receptet kerestem hozzá. Úgy látom, megtaláltam és közben felfedeztem, hogy egy városban lakunk! :) Szerintem máskor is benézek hozzád. Erika
VálaszTörlésSzia Erika! Csak most vettem észre az üzeneted. Örülök, hogy tetszett a recept. Nézz be ide mákor is! :)
Törlés