Zelleres keksz

Nagyon szeretem a zellert. Főleg párolva, köretként, más zöldségekkel vagy csak magában, krémlevesként vagy egyszerűen csak a húslevesből kihalászva. A tuti befutó nálam a zelleres-tejszínes tészta, meg ez a keksz, amit a végtelenségig lehet variálni, és ezerféleképpen lehet az asztalra tenni. Vigyázat, zeller ízű!
  
    
Lentebb a recept, de ide előbb leírom, mit lehet vele kezdeni:
  

Keksz: a fél cm vastagra nyújtott tésztát tetszőleges nagyságú négyszögekre vágva vagy kiszagatva, tetejét tojással megkenve 220 fokos sütőben aranybarnára kell sütni. Ezt lehet egy kicsit variálni úgy, hogy a tésztát két részletben készítjük el (fele-fele liszttel, olajjal, sóval és tejföllel számolva), az egyikbe az aprított zellerzöldet és a sajtot, a másikba a reszelt zellergumót tesszük, a két tésztából hengereket sodrunk, ezeket egymás mellé fektetjük, majd sodrófával kinyújtjuk, végül úgy vágjuk ki a kekszeket, hogy azok részben zöld, részben pedig a világos tésztából álljanak. (Látható a képen, hogy elég sok zellerzöld kell bele ahhoz, hogy a sütés után is látható legyen a színbeli különbség.) Íme:
     
   
Levesbetét: a fél cm-esre nyújtott tésztát 2X2 cm-es négyzetekre vágjuk fel, majd 220 fokos sütőben ropogósra sütjük. (Ekkor nem kell megkenni tojással.) Krémlevesekhez tökéletes levesbetét.
  
Mártogató: a tésztából 7-8 mm vastag rudakat sodrunk, megkenjük tojással, és 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Szerintem főleg sajtos krémekhez passzol.
     
És itt a tészta:
   
Zelleres keksz

50 dkg liszt
2 dl olivaolaj
12 dkg zellergumó lereszelve vagy aprítópépben ledarálva
10 dkg sajt szintén reszelve (bármilyen lehet)
2 evőkanál tejföl
egy jó nagy csokor zellerzöld (ezt nem tudom mérni, aprítógép esetén mehet bele a zellerszár is)
2 teáskanál só
1 csapott teáskanál fehérbors
a kenéshez 1 tojás
    
A hozzávalókat össze kell gyúrni, és a kiválasztott célnak megfelelően a fentiekben leírtak szerint elkészíteni.
    

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik, biztosan kipróbálom!!! Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Én is!! Sima vagy szárzeller, mindennap jöhet :)

    VálaszTörlés
  3. A tegnapi fél adagból már megettük az összes ropogósra sült kekszet, csak a haloványak maradtak. Kigondoltam, hogy - gombhoz a kabátot - főzök hozzá egy krémlevest, de most már ezek a sápadtak is fogynak... :-)

    VálaszTörlés