Cápaharcsafilé spenóttal, tésztába takarózva

Ezt a halas tésztát harmadszor készítettem el. Nem különösebben kedvelem a cápaharcsa filét, de rendesen fűszerezve azért előfordul a konyhámban. A spenótos változatot egyszer a neten találtam, betakargatni már saját ötlet volt, és nagy sikere lett. A tészta díszítését már az első alkalommal kitaláltam, és azóta sem tettem lejjebb a mércét, a maradék tészta erre pont elég.

            

Tészta: 
25 dkg liszt
1 dkg élesztő
1 dl meleg víz
1 dl olaj
1 tojás (meg 1 a kenéshez)
1 púpozott evőkanál tejföl
1 kávéskanál só
A tejfölt és a meleg tejet összekevertem, ebben pedig feloldottam az élesztőt. A lisztben elkevertem a sót, majd a közepére öntöttem az élesztős keveréket, az olajat és a kissé felvert tojást. Végül bedagasztottam, és félretettem kelni.

Spenót:
30 dkg fagyasztott spenót
4 gerezd fokhagyma (tőlem lehetett volna több is)
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
2 dl tej
1 kávéskanál só
Az aprított fokhagymát megfuttattam a vajon, majd rászórtam a lisztet, és sűrű rántást készítettem. Ezt felöntöttem a tejjel, és beleborítottam a spenótot. Megsóztam, és kevergetve úgy 5 percig főztem, majd botmixerrel pépesítettem.

Hal:
70 dkg cápaharcsafilé
2 gerezd fokhagyma
só és bors
liszt
A halat feldaraboltam úgy 5x5 cm-es darabokra, sóztam borsoztam, megszórtam zúzott fokhagymával, hagytam állni, majd mielőtt a tésztára halmoztam volna, megforgattam lisztben.

A nagy üvegtálat kiolajoztam, és beliszteztem. A tészta felét kinyújtottam, és a tálba fektettem úgy, hogy két cm-es pereme legyen. Ebbe tettem a haldarabokat, amik épp egy rétegben fedték be a tésztát. Ráhalmoztam a spenótot, majd a tészta másik felét is kinyújtottam - nagyobbra, mint a tál -, és befedtem vele a tölteléket. Körben levágtam a kilógó tésztát, és villával benyomkodtam a széleket. A maradék tésztát összegyúrtam, és nagyon vékonyra kinyújtottam. Egy - egész kicsi gomba alakú - kiszúróforma segítségével pikkelyeket vágtam. A tészta tetejét vizes ecsettel átkentem, és feldíszítettem. Végül megkentem tojással, és 180 fokos sütőben lassan megsütöttem.

2 megjegyzés: