Körtés-krémsajtos lepény


   
Nagyon szeretem az édes kelt tésztát sajt- vagy vajkrémmel és gyümölccsel. Nem szórtam meg semmilyen téli fűszerrel, nekem ilyenkor már sok a fahéjból és a szegfűszegből, de nem is hiányzott a lepényről. Persze a mézből nem lehet kiszeretni. Ez a lepény a kukucskálós párja, és lassan letaszítja a trónról a régi kedvencet, a barackosat is. Ó, igen, és az első feketénél még velem volt Zsazsi is, aztán ahogy változott az életem úgy kopott el a története...
   
A recept kattintás után olvasható.

Körtés-krémsajtos lepény (4 db)

A tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg cukor
1 csipet só
2 dkg élesztő
1 dl tej
1 tojás
5 dkg vaj

A tetejére:
20 dkg natúr krémsajt
4 körte
2 evőkanál méz
5 dkg cukor
Fél citrom leve

Felfuttattam az élesztőt a tejben egy csipet cukorral. Összekevertem a lisztet a cukorral és a sóval. A közepébe öntöttem az élesztős tejet, a kissé felvert tojást és a lágy vajat, majd összegyúrtam. Duplájára kelesztettem, majd lisztes deszkán átgyúrtam, és négy cipót formáztam belőle.
A körtéket megmostam, eltávolítottam a magházukat. Cikkekre vágtam, és meglocsoltam őket citromlével. A krémsajtot összekevertem a mézzel. A cipókat hosszúkás lepényekké nyújtottam, megkentem a krémmel, és elrendeztem rajtuk a körteszeleteket. A lepényeket sütőpapírral bélelt tepsire tettem, megszórtam meg a tetejüket cukorral, és 200 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütöttem őket.
A süteményt az tette különlegessé, hogy dekorációként a körtén hagytam a szárát.

2 megjegyzés: