Ludas lepény

 
Tudom, tudom, olyan a ludak közé bújt Márton a lepényen, mint valami görög hős egy domborművön. De a történet drámaisága azért passzol. Szegfűborstól és fekete borstól illatozó libazsíros tésztából sütöttem, a lenti adag harmadából. A maradék tésztából is kisütöttem valamit: ropogós libákat a gyerekeknek.
   
A recept lentebb olvasható.
Ludas lepény
 
60 dkg finomliszt
2 teáskanál só
10 szem fekete bors és 10 szem szegfűbors őrölve
1 dl tej
20 dkg libazsír
15 dkg kovász (már nagyon régóta etettem, fel kellett végre használni, de alternatívának ez is megteszi: 1 dl tej + 3 dkg élesztő + 1 evőkanál liszt)
0,5 dl aszalt piros gyümölcsön érlelt ágyas pálinka
3 tojás

A lisztet összekevertem a fűszerekkel, majd a közepébe öntöttem a tojást, a tejet, a zsírt, a kovászt és a pálinkát. Bedagasztottam, és hagytam kelni egy órát. A tésztát három részre osztottam, az egyikből készült ez a 23 cm átmérőjű lepény. A többi tésztát kinyújtottam, fánkszaggatóval kiszaggattam, és késsel ludakat formáztam a korongokból.
200 fokos sütőben sütöttem őket pirosra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése