Borozgatás, beszélgetés

  
  
               
Cukkini-lilahagyma kendermagos tepsiben
  
Hozzávalók:
3 kis cukkini
2 nagy fej lilahagyma
olivaolaj
só, bors (saját szájízünk szerint bőven), bazsalikom
A cukkiniket felkarikáztam, sóztam, borsoztam és megszórtam bazsalikommal. A lilahagymát félkarikákra vágtam. A cukkinit meglocsoltam olivaolajjal, majd a tepsiben négy sorba rendeztem, és közé egy-egy félkarika hagymát dugtam. (A tetejére még szórtam egy kis borsot és bazsalikomot.)
Alapesetben ez egy köret, de nem vagyunk nagy húsevők, ezért forrón kitettük az asztalra, meglocsoltuk még egy kis olivaolajjal, és a piritósokra kanalaztuk (a levét is). Utánozhatatlan!
Persze a piritós sem kenyérpiritóban készült, mert itt olyan nincs, hanem a kályhán a vaslapon (fakanállal nyomtuk hozzá a kenyeret, aztán jól bedörzsöltük fokhagymával).
Akinek ez így mégis üres, az olvaszthat rá sajtot, vagy tehet közé sonkát.

Tejfölös-borsos kelt
  
A tészta:
(24 rolád lesz belőle.)
40 dkg liszt,
1 teáskanál só,
2 dl tej,
egy csipet cukor,
2 dkg élesztő,
10 dkg zsír (kacsazsírral sütöttem), és erre tuti emlékszem, hogy, ha margarin, akkor egy kicsit több kell, mondjuk 12 dkg,
1 tojás.
A lisztet összekevertem a sóval, az élesztőt felfuttatam a cukros, langyos tejben, majd a tojással és a zsírral együtt a lisztre öntöttem, és már dagasztotta is a gép. Nagyjából 20 percet kelt a tészta, közben szárazra töröltem, és ecsettel bezsíroztam a pálcákat. A tésztából lett két cipó (az egyik rész ment a hűtőbe, mert igazából csak frissen finom), majd az egyiket négy részre, és mindegyik részt újabb három részre vágtam. Szóval ki kell sodorni a tésztát nagyjából 1 cm vastagságúra, és feltekerni a rúdra. (Egy 40-42 cm-es rúdon három rolád fér el.) Aztán mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe úgy, hogy a pálcák széleit egy tepsi pereme támassza alá. Addig kell sütni, míg elkezd pirulni, de nem szabad megvárni, amíg ropogós lesz. Amikor kivesszük a sütőből le kell húzni a roládokat a rudakról. Nem kell megtölteni semmivel, csak sóval-borssal-paprikával ízesített tejföllel jó vastagon meg kell kenni. A tészta néhány perc alatt szinte teljesen beissza a tejfölt. Egy gazdag leves mellé tuti kísérő. 

3 megjegyzés:

  1. Imádom az ilyen régi kamra- és konyhakincseket, meg tudok értük veszni! Meg imádom az éjszakai borozgatós beszélgetéseket is. Nagyon irigykedem! :-)

    VálaszTörlés
  2. Fura, a megjegyzések miatt most újraolvasom a szövegeket. Jó játék. :-)

    VálaszTörlés
  3. Már csak azért is, mert nagyon jók a szövegek! Meg a receptek is, de én most jobban élvezem a szövegeket, jókat írsz! :-)

    VálaszTörlés