Barackos kelt

Imádom a kerek sütiket, kalácsokat, ezért egy  - mindjárt lemérem, igen - 22 cm átmérőjű üvegtálban sütöttem meg a sütit, a tál aljában és tetejében is sütöttem egyet! Szóval, nem érdemes nagy tepsiben készíteni, mert fontos, hogy minden szelethez jusson a ropogósra sült vastag kelt tésztából és a krémes-barackos közepéből is. Szerintem.
   
A tésztához valók:
40 dkg liszt (mértem)
12,5 dkg vaj
5 dkg cukor (A tésztának nem kell túl édesnek lennie, arra ott a krém.)
2 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 tojás
csipet só
  
A lisztet a cukrot és a sót összekevertem. Egy kis tálban langyosra melegítettem a tejet - itt nincs mikró -, beletettem a vajat, majd az élesztőt, és simára kevertem (kézzel:-). Villával kicsit felvertem a tojást a pohárban, amibe felütöttem, aztán ez is ment a tejes keverékhez.  A folyadékot a lisztre öntöttem - nem vártam az élesztőre -, és beindítottam a dagasztót (még én vettem a mamának, újabb, mint az enyém otthon.)
Egy isteni sima, puha tészta lett belőle, amit kétfelé szedtem, majd kézzel széthúztam a tál nagyságára. A vajjal kikent és liszttel megszórt formákba nyomkodtam a tésztát úgy, hogy jó magas pereme legyen.
  
Erre jött a krém:
20 dkg natúr vajkrém (Nem tévedés! Egy 250 grammos kiszerelésű, sajátmárkás terméket használtam.)
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál cukor
1 evőkanál méz
Csak kanállal jól kikevertem, és megkentem vele a tésztát.
Erre jött a barack, a kettőre hét szem - elég kicsi - barackot szeltem rá.
200 fokos sütőben hamar megsült. Na jó, a lényeg, hogy az alja is szépen megpiruljon, és ez az üvegedényben tökéletesen ellenőrizhető is.

Mennyei, tömény édesség.
Figyelem! Melegen az igazi. Ebéd után, egy fekete mellé...

2 megjegyzés:

  1. Fekete! Mostanában már nem szólítják így a kávét. :-)

    VálaszTörlés
  2. A öregek még igen, ránk - rám legalábbis - hatnak az új dumák, ők már nem változtatják úgy a szövegüket, mint mi. Asszem. :-)

    VálaszTörlés