Zserbó első látásra

  
A bevált zserbó tésztát piros lekváros hab emeli meg, és a szokásos fényes fekete csokimáz teszi teljessé. Ugyan, kinek hiányzik a dió a karácsonyi dömping után?!
Gyerek sütinek is bevált, mert pihe-puha, kompakt, és nem morzsás.
  
A recept kattintás után olvasható.


Piros lekváros zserbó korongok
 
A tésztához:
25 dkg finomliszt
1 teáskanál szárított élesztő
1 csipet sütőpor
1 evőkanál cukor
0,5 dl tej
10 dkg vaj
1 tojás
 
A töltelékbe:
2 tojás fehérje
2 evőkanál cukor
2 evőkanál lekvár
 
A csokimázhoz:
3 evőkanál kakaópor
2 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
1 dkg vaj
  
Összekevertem a lisztet az élesztővel, a sütőporral és a cukorral. Hozzáadtam a tejet, a puha vajat és a kissé felvert tojást, majd összegyúrtam. Kelesztés nélkül 3 mm vastagságúra nyújtottam, és 36 db 5 cm átmérőjű korongot vágtam ki belőle.
  
A tojásfehérjét a cukorral habbá vertem, majd beleforgattam a lekvárt.
  
A muffin formát alaposan kivajaztam, és beliszteztem, majd mindegyik mélyedésbe tettem egy tésztakorongot. A hab felét a mélyedésekbe kanalaztam, majd rátettem a második korongot. Elosztottam rajtuk a maradék habot, majd befedtem ismét tésztával. 200 fokos sütőben 18 perc alatt pirosra sütöttem őket.
  
A kakaót és a cukrot összekevertem, majd hozzáadtam a vizet. Mérsékelt tűzön felhevítettem, és hagytam, hogy kissé besűrűsödjön. A tűzről levéve belekevertem a vajat, és kevergetve kissé lehűtöttem. Végül teáskanállal a sütik tetejére csorgattam a sűrű, fekete csokimázat.
 


2 megjegyzés: