A nyár illúziója

   
Ebben a szürke időben, amikor még a tavasz is csak ábránd, ki gondol a nyárra? Még többször jut eszembe, mi volt tavaly, még messze a tervezgetés, és még eszemben sincs aggódni a vonalaim miatt. Tehát jöhet még egy kis tészta, igaz, ennek sosincs akadálya.
Vadásznom kellett a fényre, a képeknek mégis fura nyári hangulata lett. Dekadens augusztus, imádom. 
 
Cukkinis-sonkás csiga
  
A töltelék:
1 közepes nagyságú cukkini
10 szelet császárszalonna
bors
a sütéshez olivaolaj
  
A cukkinit megmostam, majd vékony szeletekre vágtam. (Erre nagyon jó a zöldséghámozó, mert szép vékony szeleteket készít, és ezeket könnyebb feltekerni.) Csak borsoztam (de alaposan), mert a szalonna elég sós.
  
A tésztához:
25 dkg liszt
1 dl tej
1 dl szóda
0,5 dkg élesztő
1,5 teáskanál só
  
Az élesztőt feloldottam a tejben, hozzáadtam a szódát, és a sóval elkevert liszt közepére öntöttem. Gyors mozdulatokkal összegyúrtam, majd egy éjszakára a hűtőbe tettem. Kevés élesztő van a tésztában, ezért kell neki az idő, másrészt pont ez az előnye, hogy előző nap sitty-sutty elkészíthető, és olyan laza lesz.
A tésztát a hűtőből kivéve lisztes deszkán alaposan átgyúrtam, majd 40 X 20 cm nagyságúra nyújtottam. Tíz - 20 cm-es - csíkra vágtam, elosztottam rajta a cukkini szeleteket, ráfektettem egy-egy szelet szalonnát, majd lazán feltekertem. Egy kis (16 X 24 cm-es) tepsit meglocsoltam olajjal, meghintettem liszttel, és elrendeztem benne a csigákat. Fél órát kelesztettem meleg helyen, ezalatt szépen megnövekedtek. Megkentem a tetejüket olivaolajjal, és 200 fokos sütőben 45 perc alatt pirosra sütöttem őket. Még forrón ismét megkentem a csigákat olajjal, és mehetett az asztalra.

2 megjegyzés:

  1. Megyek cukkinit venni! :D Nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  2. :D Jelentem, a maradék ma elfogyott. De imádom a cukkinit, úgyhogy holnap krémleves lesz. :)

    VálaszTörlés