Kalácsony

    
Jól elmaradtam az írással, sok volt mostanság a fennforgás minálunk: karácsony-várás, karácsonyi nagy sütés-bevállalás, munkahelyváltás, és történnek a dolgok, anélkül, hogy történtetném őket, szóval benne vagyok a leves közepében, amit mások kavargatnak bőszen, vigyorogva ...
Rébuszokban beszélek, engem is utolért az üldözési mánia, és ha utolért, akkor el is kapott.  :-)
Nem érdekel.
Ma egész nap sütöttem, bevállaltam néhány rendelést a karácsonyi kalácsomra, két napra összesen tizenkilencet (kétszer ennyi is beleférne a két napba, de hát elsőre ennek is kell örülni), egy ma megrepedt, úgyhogy így első nap mindjárt lett belőle húsz, meg kell még igazi bejgli is 2-2 diós és mákos, és a véradást most lekéstem, hát társadalmi szerepvállalásként sütök pozsonyi kiflit azoknak, akinek más nem süt...
Hétkor keltem, felmostam magam, fél nyolckor indult a dagasztás, és kilenc szép kalács elkészültével fél egykor már újra rendben volt a konyha. Ekkor jutott eszembe, hogy még se nem ettem, se nem ittam. Hagynom kellene a francba az egészet, itthon maradni, és csak sütni... 
    
Szóval, a kalácsony:
Nem variálok, mindig a Horváth Ilona féle bejglit sütöm, mert az finom, bár a tölteléket nem úgy csinálom. Persze az egész család szeretne belőle, így dupla adagot készítettem minden évben, és mivel a szépeket visszük ide-oda karácsonykor, hazaérve nekünk csak a repedt, a csálé, meg a vége jutott. Megelégeltem. A recept maradt, mert mint mondtam, finom, de a forma változott. Így született a karácsonyi kalács: a kalácsony. Egy adag tésztából két 22 cm-es kerek kalács lesz, négy-négy réteg tészta között három-három réteg töltelék. A tészta itt.
    
Azért a kalácsony nem minden előzmény nélkül való: indul nemsokára a humán büfé.
A töltelék és a variálás lentebb.
    
A variálás:
A leírt tésztát bedagasztottam, megkelesztettem, majd két részre osztottam, amelyeket cipóvá gyúrtam. Egy cipót négy részre vágtam, majd három részből egy-egy kis darabot lecsippentettem, és a negyedik kis cipóhoz gyúrtam. A LÉNYEG, hogy a legfelső rétegre több tészta jusson, mert ez teljesen körbeveszi a kalácsot, és fontos, hogy ne repedjen meg. (Na tessék visszaértem az eredeti problémához! Csak itt kézben tartom a dolgokat.) Kikentem a tálat (22 cm-es kerek) margarinnal, majd jól beliszteztem. A kisebb gombócokat kinyújtottam épp akkorára, mint a tál belseje (ha nagyobb lett, és nagyobb lett az tuti, akkor levágtam, ebből lett rajta a dekoráció), és sorban belefektettem őket, közéjük kenve a töltelék harmadát-harmadát. A legnagyobb gombóc tésztát nagyobbra nyújtottam, mit a tál, majd ráfektettem a rétegekre. A széleket szépen behajtogattam a tésztarétegek alá. Amikor kész, akkor úgy néz ki, mint egy nagy lapított cipó.  Az itt-ott lecsippentett maradékokból fenyő és csillag formákat vágtam, és egyik oldalukat vízzel megnedvesítve a kalács tetejére ragasztottam őket. Végül megkentem tojással, és hogy a gőz is kiszabadulhasson, szívószállal lukakat fúrtam a tésztába. 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsül.
A képen még a promóciós kalács látható, vagyis az, amit két hete próbaképpen sütöttem. Ez szerepelt a szórólapon, és ezt kóstolgatták a megrendelők. A mai kilenc még szebb lett, de reggel szállítás, ezért becsomagoltam, késő bánat. Holnap fényképezek. 

Töltelék:
  
Mákos:
2 kerek kalácsra elegendő:
20 dkg mák
1,5 dl tej
15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
A mákot a cukorral összekevertem, közben felforraltam a tejet. Amikor a tej forrni kezdett, félrehúztam a tűzhelyről, beleöntöttem a cukros mákot, majd belereszeltem a citrom héját. Összekevertem, és lehűtöttem. Mivel a máktöltelék elég sűrű massza, a kalács utolsó rétege alá szoktam kenni egy kanálnyi lekvárt, hogy már ne kelljen nyomorgatni a tésztát. Szerintem ide a szilvalekvár a tuti.
   
Diós:
Na ezt nem cifrázom:
20 dkg dió (ha minden mindegy 25 :-)
15 dkg cukor
baracklekvár
Nem szoktam összekeverni, hanem a tésztarétegeket megkenem lekvárral (vékonyan), majd rászórom a cukros diót. Ennyi.  10 megjegyzés:

 1. Nagyon szuper lett, pont ma láttam Terike blogján egy bejglitortát, az is nagyon megtetszett. Az idei bejglik már készen vannak, de jövőre ilyen formában is kipróbálom:)

  VálaszTörlés
 2. Köszi! Nekem is kell sütnöm "rendes" bejglit, mert apóspajtás ahhoz ragaszkodik, és a barátnőm sem tud szabadulni a formától. :-)

  VálaszTörlés
 3. Ez a kalács nagyon gusztusos, annyira tetszik nekem az ilyen díszítés! :) 19, pontosabban 20 kalács, nem semmi...

  VálaszTörlés
 4. Szia!

  Én az egyik mai megrendelő vagyok, így szerencsére nem csak a képben gyönyörködhetek, hanem meg is kóstolhattam. Nagyon finom!
  Boldog karácsonyt!
  Valéria

  VálaszTörlés
 5. Köszönöm csajok! Boldog karácsonyt!

  VálaszTörlés
 6. Boldog Karácsonyt ilyen szép Kalácsonnyal!

  VálaszTörlés
 7. Békés, Boldog Karácsonyt! :)

  VálaszTörlés
 8. Békés, boldog karácsonyt szeretteid körében! :)

  VálaszTörlés