Füge, füge, füge

A hétvége kerti munkával telt (otthon), és rengeteg gyümölcs feldolgozásával. Kaptunk egy óriás adag fügét is, csak segíteni kellett összeszedni, aztán persze rögtön fel kellett dolgozni. Az egész család szereti, ettük is rendesen, már csak mutatóba maradt néhány szem, de készítettem egy jó adag aszalt gyümölcsöt is, aminek egy részét már bele is potyogtattam pálinkába. Nem aszaltam teljesen ropira, rugalmasak a szeletek, és az ízük is megmaradt. Ízben és színben is veri a bolti aszalékot.
           
    
Aztán füge (3,5 kg) és füge-körte (2,5 kg - 1 kg) lekvárt főztem. Nem volt időm kísérletezni, ezért rövid programra állítottam magam, aprítottam, főztem, és igen, befőzőcukrot is használtam, meg még cukrot és még egy kis citromsavat. Tudom, tudom, majd legközelebb már nem, de ennyi megalkuvás kellett ahhoz, hogy legalább egy kis alvás beleférjen a hétvégémbe. Anyu is főzött egy adag fügelekvárt, de befőzőcukor nélkül, ugyanazzal a cukor-gyümölcs (1:4) aránnyal, mint én, és nem érezhető a különbség, csak az tovább tartott, és az enyémben most van egy kis szőlőcukor meg szorbinsav, meg még egy kis pektin, ami azért nem olyan ijesztő.
Mindenesetre isteni lett az eredmény, a körtés változatnak birshez hasonlít az íze, nagyon könnyű lett. Piritóssal fantasztikus.
    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése