Füstölt lazacos kalács


Kisnagy fiam egy hete nem napközis, és hosszas tárgyalások után úgy döntöttünk, nem is eszik a menzán. Az első héten bebizonyosodott, hogy a házikoszttól nem fog éhen halni, feltalálta magát a konyhában, és nekem sem jelentett olyan nagy erőfeszítést másnapra összedobni valamit. Lefektettünk bizonyos szabályokat: pénteken tészta lesz, egyszer a héten hal, a szendvicsben mindig lesz zöldség, az ésszerűség határáig megengedett a kívánságműsor, és most próbáljuk ezeket betartani.
Holnap füstölt lazacos kalács lesz az ebéd, mellé tzatziki. Na, azért nem kerítünk a főzésnek minden nap ekkora feneket! De már jólesett valaminek megadni a módját. Az ötlet nem új, a halas díszítésre már volt a blogon egy példa, azonban most jóval nagyobb szerep jutott a tésztának, a töltelék inkább csak ízesített. A pikkelyek ropogósra sültek, a tészta belül pihe-puha. 
   
Füstölt lazacos kalács

A tésztához
50 dkg liszt
2 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt fekete bors
1 dl tej
1,5 dl víz
2 dkg élesztő
0,7 dl olívaolaj
+ a pikkelyekhez 2 teáskanál szárított kapor

A töltelékbe:
10 dkg szeletelt füstölt lazac
2 teáskanál mustár
egy kis csokos snidling

1 tojás a kenéshez

Az élesztőt felfutattam a langyos tej és víz keverékében. A lisztet összekevertem a sóval és a borssal, a közepébe öntöttem az élesztős masszát és az olajat, majd bedagasztottam.
Nem kelesztettem, rögtön kinyújtottam a tésztát, és kivágtam a hal formákat, mert a díszítés alatt bőven volt ideje kelni a halacskáknak. Két tésztát a sütőpapírral bélelt tepsire tettem, megkentem mustárral, rászórtam az apróra vágott snidlinget, és elosztottam rajta a lazac szeleteket. Rátettem a felső tésztát, körben alaposan összenyomkodtam. A maradék tésztába (nagyjából egy zsömlényi gombóc) a deszkán alaposan belegyúrtam a szárított kaprot, majd 1 mm vékonyra nyújtottam. Egy csepp formájú kiszúróval kivágtam belőle a pikkelyeket, a maradékból pedig az uszonyokat. A halak testét átkentem vízzel, a farkától indulva rárakosgattam a pikkelyeket, majd elrendeztem az uszonyokat, a szemet, és vágtam nekik mosolygós szájat is. A végén megkentem egy felvert tojással, és 200 fokos sütőben ropogósra sütöttem őket.
Tzatzikivel, paradicsom salátával, avokádó krémmel kínálva hat személynek vígan elég ebédre vagy vacsorára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése