Fürjtojásos - kapribogyós, snidlinges, petrezselymes - húsvéti sós kalács

 
A húsvéti készülődés két kemény nap volt, de megérte. Először van tojásfa az asztalon - egy órán keresztül festegettem, rendezgettem az ágakat -, és a fürjtojásos kalács egyszerűen szuper lett. A hűtőben érik a zuccotto a holnapi ebédhez, szóval most már csak pihenés... Boldog húsvétot!
   
Fürjtojásos húsvéti sós kalács
Két 20 cm átmérőjű kalács lesz belőle 
   
50 dkg liszt
2 teáskanál só
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1,5 dl vörösbor (most zweigelt)
1 tojás
0,5 dl olívaolaj + a kenyér tetejére
1 maréknyi kapribogyó
egy csokor petrezselyem zöldje
egy csokor snidling
egy kis kalácshoz: 10 db fürjtojás 
   
A fürjtojásokat megfőztem, megtisztítottam. 
A lisztet összekevertem a sóval, az élesztőt feloldottam a langyos tejben, a petrezselymet, a snidlinget és a kinyomkodott kapribogyót felaprítottam. A lisztbe beleöntöttem az élesztős masszát, a fűszereket, a (szobahőmérsékletű) vörösbort, a tojást és az olajat, majd bedagasztottam. Egy órát kelesztettem, majd lisztezett deszkán átgyúrtam. 
A tésztát két részre szedtem. Az egyik cipót húgom elvitte, holnap lesz belőle kenyérke. A másikat két részre osztottam, az egyiket kézzel kinyújtottam, és egy kis (20 cm átmérőjű), sütőpapírral bélelt tortaformába tettem. Erre ültettem a főtt tojásokat, majd beborítottam a tészta másik kilapított felével. Egy órát hagytam kelni, amíg a tszta elérte a forma peremét, alaposan megjentem olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben megsütöttem. Még melegen átkentem újra olajjal. Szeretjük.

1 megjegyzés: