Húsvéti linzer

  
Ez a tészta jó választás húsvétkor, amikor a megmaradt színes tojásokat kellene valahogy hasznosítani, pláne, ha van kéznél kisgyerek, aki a keményre főtt tojásnak csak a fehérjét szereti, mifelénk akad ilyen.
A kilencvenes évek elején nálunk nagy volt a linzer-láz, cserélődtek a receptek, mindenki olyan tésztát keresett, ami hamar megpuhul a lekvártól. Érdekes módon a családunk pont a két végletet szereti, a lekvárt teljesen felszívó, omlósra puhuló sütiket, és a zselésebb lekvárral készülő virágokat is, amik ropognak, és morzsálódnak.
Ez a recept is abból az időből való, a tojássárgája annyiban változtat a klasszikus linzer tésztán, hogy szép sárga színe lesz, és - ami már a sütés közben is érezhető - piskóta illata van. 
  
24 darabhoz

30 dkg liszt
10 dkg cukor
20 dkg vaj
3 főtt tojás sárgája
1 egész tojás (nyers)
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
   
A lisztet megsóztam, elkevertem a cukorral és a szódabikarbónával, majd elmorzsoltam benne a 3 főtt tojássárgáját. Türelmesen. Ezután beletettem a szobahőmérsékletű vajat, és szintén összemorzsoltam a liszttel. Végül beleöntöttem a nyers tojást, és összegyúrtam. A tésztában csak annyira szabad látszania a tojásnak, mintha citromhéjat reszeltünk volna bele. Nem nagy ügy!
A kész tésztát fél órára hűtőbe tettem.
Egy 8 cm átmérőjű fánkszaggatót nyomorgattam tojás alakúra, így lett kiszúróformám, a tojások közepét egy csavaros üveg kupakjával vágtam ki.
A tésztát fél cm vastagra nyújtottam, kiszaggattam a tojásokat, majd 180 fokos sütőben 10 perc alatt aranysárgára sütöttem.
Hagytam kihűlni, majd kitöltöttem őket lekvárral.
A lyukas linzereknél a kitöltés után egy nappal - ennyi úgyis kell a puhuláshoz - a lyukba még egy kis lekvárt szoktam tölteni, így sokkal gusztább a süti.

2 megjegyzés:

  1. De jó ötlet! Egyszerű mégis nagyon mutatós! Ha lesz időm linzert sütni én is ilyen formájúra csinálom! ;-)

    VálaszTörlés
  2. De mennyit gondolkoztam rajta! :D :D :D

    VálaszTörlés