Kelt szilvás gombóc

Ma jó napom volt, nem vettem magamra, ami rossz volt, és munka után határozottan úgy éreztem, ma van, mit ünnepelni. Egy barátom emlegette fel egyik nap a Szilvásgombóc dalt, egész nap ez ment a fejemben. Aztán a makacs dallam a kosaramba tette a szilvabefőttet, az ünnep-érzés pedig ...
    
   
Az ötlet már hazafele jövet megszületett, de a keresőbe beírva a "sült szilvás gombóc" kifejezést, mégsem tűnt túl eredetinek. Aztán jobban elmélyedve a receptekben, láttam, hogy a sütik gombócnak gombócok, és szilvásnak szilvásak, de a végeredménynek nincs köze a szilvás gombóchoz. Úgyhogy megküzdöttem vele, és ez a recept nem csak a nevében utal a szilvás gombócra, krumplis kelt tésztával készült, és átjön az érzés.
   
A tésztához:
35 dkg liszt
25 dkg főtt krumpli (a főtt krumplit mértem le)
1 dl tej
1 dkg élesztő
2 dkg vaj
1 tojás
1 csipet só
3 dkg cukor
Az élesztőt egy csipet cukorral felfuttatam a langyos tejben. A krumplit villával összetörtem, összekevertem az élesztős masszával, a tojással, a puha vajjal, a cukorral és a sóval, végül gyorsan összegyúrtam a liszttel. A tésztát kelesztés nélkül a jól belisztezett deszkára borítottam, átgyúrtam, 25 X 25 cm-es négyzetté nyújtottam, majd 25 részre vágtam.
  
A töltelékhez:
szilvabefőtt (25 db magozott egész szilva)
2 evőkanál cukor
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt fahéj
A cukrot összekevertem a fűszerekkel. a szilvákat szétnyitottam (nem feleztem el), a belsejüket belemártottam a fűszeres cukorba, majd összehajtottam. Mindegyik szilvát becsomagoltam egy-egy darab tésztába, és lisztes kézzel gombóccá sodortam őket.
Tíz percet hagytam kelni a gombócokat, közben 200 fokra előmelegítettem a sütőt, és elkészítettem a tetejére a morzsát.
   
A morzsához:
5 dkg liszt
5 dkg cukor
3 dkg vaj
A szobahőmérsékletű vajat összemorzsoltam a liszttel és a cukorral.
A gombócokat egy 20 X 30 cm-es kivajazott, lisztezett tepsibe rendeztem, és betettem a sütőbe. Tíz perc sütés után sütik összeértek, és kitöltötték a tepsit, ekkor rászórtam az édes morzsát, és további 25 perc alatt pirosra sütöttem a gombócokat. 

2 megjegyzés: