Szellőztetés - Füstölt sajtos pogácsa


Szellőztetek, pogácsát sütök, ki kell űznöm a karácsonyi illatokat, mert már a torkomat szorongatják. Bár az ünnepre magunknak nem sütöttem, tegnap este belemerültem a készülődésbe, mert még futunk pár ünnepi kört a családban. Felhasználtam a mikuláscsomag árválkodó narancsait a narancs tortához, begyúrtam a diós kekszet, amihez csak a vaj és a tojás hiányzott, a száraz összetevők már zacskóban várták a finálét, és még este bedagasztottam a füstölt sajtos pogácsát, ami reggelre szépen megkelt a hűvösben. Most sül, és már jön az illata.
Semmi extra, de cserébe gyors.
   
30 dkg liszt
15 dkg reszelt füstölt sajt
1 tojás + 1 a kenéshez
1 teáskanál só
0,5 dl olaj
1,5 dl tej
1 dkg élesztő
ízlés szerint bors

A langyos tejben elmorzsoltam az élesztőt. A lisztet összekevertem a reszelt sajttal és a sóval. A lisztes keverékre öntöttem a felfutott élesztőt, a kissé felvert tojást, az olajat, összegyúrtam, és letakarva félretettem kelni. A duplájára kelt tésztát gyúródeszkán átgyúrtam, 2 cm vastagságúra kinyújtottam, a tetejét éles késsel bevagdostam, és megkentem a felvert tojással. 200 fokra előmelegített sütőben gyorsan megsütöttem. 5 cm-es kiszúróval 40 db lett belőle.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták ám! :) Gondolom, olyan finom is, mint amilyennek látszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Komolyan véve a célt - pogácsa illattal űzni el a karácsonyi illatokat - a sütés volt a lényeg, mint sokszor máskor. :D Egyet ettem a kész pogiból, a többit elajándékoztam. :D

      Törlés