Ricottás almatorta

  
Régóta sütök almás kevertet, eredetileg egy bögrés recept alapján, ma már csak érzésre. Most egy kicsit megvariáltam, na jó, nagyon. A süti tetejét meg szoktam szórni cukorral, így a teteje szép ropogósra sül, miközben a tészta pudingszerű marad. A tortát most megszórtam egy marék kukoricpehellyel is, így még extrább lett a ropogás. A mennyiség egy 22 cm-es tortaformához elegendő, és kb. 3 cm magas tészta az eredmény. A recept lentebb.
  
3 közepes alma
3 tojás
20 dkg ricotta
10 dkg cukor + 1 evőkanálnyi a torta tetejére
0,7 dl olaj
5 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
1-1 kávéskanál őrölt fahéj, gyömbér és szegfűszeg
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
a tetejére egy maréknyi kukoricapehely
  
A tojásokat a cukorral, a ricottával, a citrom reszelt héjával, a citromlével és az olajjal simára kevertem. A lisztet összekevertem a sütőporral és a fűszerekkel, majd gyors mozdulatokkal összeforgattam a folyékony masszával. Végül beleöntöttem a vékonyra szeletelt almát (nem kell reszelni), és belesimítottam a sütőpapírral bélelt tortaformába. Megszórtam a tetejét cukorral és kukoricapehellyel, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. Sütés után rögtön kivettem a formából a tortát, és rácson hűtöttem ki.

2 megjegyzés:

  1. Szia Andi! :) A kipróbálók egyöntetű véleménye, hogy érdemes megenni még melegen, amíg ropog a külső része. Bár nálunk általában nincs is sok esély a maradékra... :D

    VálaszTörlés