Morcosság ellen való orvosság - Kanalas kalács

   
Ezt a kalácsot akkor készítem, amikor nincs hely előpakolni a deszkát, mert épp más is készül, vagy felfordulás van, mint például tegnap ablakpucoláskor. A szép fényesre, hólyagosra kelt tésztával ugyanis sütés előtt már semmi tennivaló nincs, mint egy élesebb szélű kanállal nagy galuskákat kanalazni belőle, ezeket megforgatni natúr joghurtban vagy olvasztott vajban, esetleg mindkettőben, és a kikent tepsibe halmozni, mint az aranygaluskát. A kész kalács is hasonlít az említett édességre. Sós és édes változatban is elkészíthető, sőt, az édes változatban lecsökkenthető a cukor olyan mennyiségre is, ami akár sonka és tojás mellé is kínálható. De hol van az még! A gyorsan ránk telepedő, hűvös estéken isteni illatával - a tea, a forraltbor vagy a kakaó mellé - morcosság ellen való orvosságnak is tökéletes ez a kalács.
Kattintás után olvasható a tészta receptje, és néhány változat az elkészítésre.
  
Kanalas kalács
   
A tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
1 tojás
5 dkg vaj
+
az édes változathoz:
5 dkg cukor
1 csipet só
a sós változathoz:
1 csapott teáskanál só
   
Az élesztőt felfuttattam a cukrozott langyos tejben. A lisztet egy nem túl mély tálba szitáltam (hogy könnyebben lehessen majd kanalazni tésztát), megsóztam, és a közepébe egy mélyedést készítettem. Beleöntöttem az élesztős masszát és a kissé felvert tojást, és addig dagasztottam, amíg egynemű tésztát kaptam. Ekkor ráöntöttem az olvasztott vajat, és folytattam a dagasztást. Egy fél órára meleg helyre tettem, ezalatt kétszeresére kelt, szép fényes lett, és hólyagos.
   
A forgatáshoz:
1 pohár natúr joghurt
3 dkg olvasztott vaj
   
A megkelt tésztából egy éles kanállal galuskákat szaggattam, megforgattam a vaj és joghurt keverékében, és vajazott, lisztezett tepsibe halmoztam, mint az aranygaluskát. A maradék masszát a tetejére kentem, és 180 fokos sütőben megsütöttem.
   
A massza lehet csak joghurt vagy csak vaj, akkor a mennyiséget kissé növelni kell. De lehet tejföl is, vagy kefír, éppen mi van otthon. A kencét lehet cukrozni, vagy mézzel keverni, esetleg fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezni. A sós változatba illik a bors, a kömény.
   
A tészta készen szépen szétszedhető galuskákra, ha több a zsiradék a kencében, vagy például csak vaj. A kefíres vagy joghurtos változatban nem gurul úgy szét a kalács, de a tejtermékek savanykás íze ad egy kis pluszt.

4 megjegyzés: