Ha medve, legyen medve...

  
Vége a medvehagyma szezonnak, mifelénk legalábbis már gyönyörűen virágzik az erdő alja. Azért egy hete, az utolsó pillanatban még begyűjtöttem egy szép adagot, és most hét csomag várja a mélyhűtőben, hogy felébresszem, és tésztába gyúrjam. A nyolcadik adagot nem küldtem nyári álomra, inkább begyúrtam a jól bevált tésztát. Egy kicsit változtattam a recepten, 2,5 dl tej helyett 1 dl tej és 2 dl sör került a tésztába, és csak egy tojás a kettő helyett. A többi változtatás már csak apróság.
Kétféle maci keksz kiszúróm is van, egy nagyobb és egy kisebb, amikor keresgéltem a legkisebb pogácsa szaggatót, a kezembe akadtak. Hát, olyan kis pufik lettek, macisak.
Az eredeti recept itt található, medvehagymás lepény és pogácsa is készült belőle.
A sörös variáció pedig egy kattintással lejjebb olvasható.
  
A tésztához:
50 dkg liszt
1 dl tej
2 dl sör
2 dkg élesztő
1 teáskanál méz
1 teáskanál mustár
2 teáskanál só
1 tojás (+ 1 a kenéshez)
5 dkg vaj + 5 dkg medvehagymás vaj (vagy 10 dkg vaj + 12-15 levél medvehagyma apróra vágva)
1 kávéskanál őrölt fekete bors
 
Az élesztőt felfuttattam a mézzel elkevert langyos tejben. A lisztet összekevertem a sóval és a borssal, majd összemorzsoltam a medvehagymás és nem medvehagymás vajjal. Ráöntöttem a kissé felvert tojást, a mustárt, a felfutott élesztőt, a sört, és bedagasztottam. 1 órára félretettem kelni.
A megkelt t 0,5 cm vékonyra nyújtottam, és elkezdtem hajtogatni. Mindkét oldala felől háromrét hajtottam, és újra vékonyra nyújtottam. Ezután a hajtogatást megismételtem, de a kész tésztát már csak 1,5 cm vastagságúra nyújtottam.
3 cm átmérőjű  kis pogikat és macis kiszúró formákkal medvéket szaggattam, és sütőpapírral bélelt sütőlapra rendeztem őket.
Megkentem a tetejüket a felvert tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütöttem őket.
30 maci és 20 pogi lett belőle.

2 megjegyzés: