Medvehagymás pogácsa receptet bárki könnyen talál a neten, nekem is megvan a sajátom. Szeretjük, leírom, de ennek a posztnak a témáját nem ez adja. A pogácsa szaggatás után, a megmaradt, összegyúrt tésztából készítettem a képen látható uzsonnát szombatra, aztán vasárnap egy egész adag tésztából két 25X35 cm-es tepsivel.
A tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
2 tojás (+ 1 a kenéshez)
5 dkg vaj + 5 dkg medvehagymás vaj (vagy 10 dkg vaj + 12-15 levél medvehagyma apróra vágva)
1 kávéskanál őrölt fekete bors
Az élesztőt felfuttattam a cukorral elkevert langyos tejben. A lisztet összekevertem a sóval és a borssal, majd összemorzsoltam a medvehagymás és nem medvehagymás vajjal. Ráöntöttem a kissé felvert tojásokat, a felfutott élesztőt, és bedagasztottam. Negyven perc alatt a duplájára kelt.
Ha pogi készül belőle:
A tésztát fél cm vékonyra nyújtottam, és elkezdtem hajtogatni. Mindkét oldala felől háromrét hajtottam, és újra vékonyra nyújtottam. Ezután a hajtogatást megismételtem, de a kész tésztát már csak 1,5 cm vastagságúra nyújtottam.
Egy 3 cm átmérőjű pohárral kis pogikat szaggattam, és sütőpapírral bélelt sütőlapra rendeztem őket. 60 db lett belőle.
Letakarva 1 órát hagytam kelni, majd megkentem a tetejüket a felvert tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütöttem őket.
Ha a fenti lepény készül belőle:
Kihagytam a hajtogatást, az átgyúrt tésztát két részre osztottam. Egy-egy adagot kinyújtottam a tepsi méreténél minden irányba 5-5 cm-rel nagyobb téglalapra. Ráfektettem a sütőpapírra, és felvágtam 5X6 négyzetre. A négyzetek oldalát sorban haladva összecsippentettem, így kis kosárkákat kaptam. A tésztát a sütőpapírral együtt átemeltem a tepsibe, megtöltöttem a töltelékkel, és 200 fokos sütőben 30 perc alatt pirosra sütöttem.
A tészta elég vajas, ezért a kis szeletek kés nélkül is könnyedén szétválaszthatók.
A töltelékhez (egész adag tésztával számolva):
1 nagy pohár tejföl
5 dkg kék sajt
a tetejére ízlés szerint paradicsom, csípős paprika, petrezselyem zöldje, vagy amit akartok :)
A sajtot kikevertem a tejföllel (ez amúgy nálunk a szokásos mártogatós), elosztottam a tészta mélyedéseiben, és felváltva megraktam felszeletelt koktélparadicsommal, csípős paprika szeletekkel, petrezselyem zöldjével.
Mutatós. Van egy díjam, továbbadnám...
VálaszTörlés