Nagyon szeretem az édes kelt tésztát sajt- vagy vajkrémmel és gyümölccsel. Nem szórtam meg semmilyen téli fűszerrel, nekem ilyenkor már sok a fahéjból és a szegfűszegből, de nem is hiányzott a lepényről. Persze a mézből nem lehet kiszeretni. Ez a lepény lassan letaszítja a trónról a régi kedvencet, a barackosat.
A
tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg cukor
1 csipet só
2 dkg élesztő
1 dl tej
1 tojás
5 dkg vaj
A
tetejére:
20 dkg natúr
krémsajt
4 körte
2 evőkanál
méz
5 dkg cukor
Fél citrom
leve
Felfuttattam az élesztőt a tejben egy
csipet cukorral. Összekevertem a lisztet a cukorral és a sóval. A közepébe öntöttem az élesztős tejet, a kissé felvert tojást és a lágy vajat, majd
összegyúrtam. Duplájára kelesztettem, majd lisztes deszkán átgyúrtam, és négy cipót formáztam belőle.
A körtéket megmostam, eltávolítottam a
magházukat. Cikkekre vágtam, és meglocsoltam őket citromlével. A krémsajtot összekevertem a mézzel. A cipókat hosszúkás lepényekké nyújtottam, megkentem a
krémmel, és elrendeztem rajtuk a körteszeleteket. A lepényeket sütőpapírral bélelt tepsire tettem, megszórtam meg a tetejüket cukorral, és 200 fokos
sütőben 20 perc alatt pirosra sütöttem őket.
A
süteményt az tette különlegessé, hogy dekorációként a körtén hagytam a szárát.
Csodálatos alkotás, szinte érzem a számban az ízét...hmmm.,,,<3
VálaszTörlésKöszi! Szerettük. :)
Törlés