Csavart diós kalács

  
Ha sikerült megtakarítani a karácsonyi sütésből némi diót, akkor itt az ideje, hogy erre a kalácsra pazaroljátok. Nem is kell hozzá alkalom, egy kiadós leves mellé kitűnő kísérő. Borsodóval pláne.
Nem olyan bonyolult, mint amilyen látványos.
    
A tésztához:
45 dkg liszt
5 dkg cukor
1 csipet só
2 dl tej
2 dkg élesztő
10 dkg vaj
2 tojás sárgája
 
A töltelékhez:
2 tojás fehérje
2 evőkanál lekvár
20 dkg dió
15 dkg cukor
    
A kenéshez:
1 tojássárgája
     
Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben egy csipet cukorral. A lisztet összekevertem a sóval és a cukorral, majd összegyúrtam a tojással, az élesztős masszával és a vajjal. A tésztát a duplájára kelesztettem.  A megkelt tésztát átgyúrtam, két cipót formáztam belőle, majd mindkettőt fél cm vastagságú lappá nyújtottam.
A tojásfehérjéket felvertem, majd belekevertem a lekvárt. A massza felével megkentem az egyik lapot, majd megszórtam a cukrozott dió felével. Rátettem a másik lapot, ezt is megkentem habbal, és megszórtam dióval.
A tésztát ezután 2 cm vastag csíkokra vágtam. Egy csíkot csigává tekertem, majd a sütőpapírral bélelt tepsi közepére helyeztem. A többi csíkkal folytattam a körbetekerést, amíg el nem fogyott a tészta.
Megkentem a tetejét tojássárgájával, és 200 fokos sütőben 35 perc alatt pirosra sütöttem.

4 megjegyzés:

  1. Egyszerűen gyönyörűséges...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :D Látványos, de nem nehéz elkészíteni.

      Törlés
  2. Tetszik nekem is, talán kicsit változtatva, de egyszer biztosan elkészítem. Köszönöm az ötletet.

    VálaszTörlés