Ha sikerült megtakarítani a karácsonyi sütésből némi diót, akkor itt az ideje, hogy erre a kalácsra pazaroljátok. Nem is kell hozzá alkalom, egy kiadós leves mellé kitűnő kísérő. Borsodóval pláne.
Nem olyan bonyolult, mint amilyen látványos.
Nem olyan bonyolult, mint amilyen látványos.
A tésztához:
45 dkg liszt5 dkg cukor
1 csipet só
10 dkg vaj
2 tojás sárgája
A töltelékhez:
2 tojás fehérje2 evőkanál lekvár
20 dkg dió
15 dkg cukor
A kenéshez:
1 tojássárgája
Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben egy csipet
cukorral. A lisztet összekevertem a sóval és a cukorral, majd összegyúrtam a tojással, az
élesztős masszával és a vajjal. A tésztát a
duplájára kelesztettem. A megkelt tésztát átgyúrtam,
két cipót formáztam belőle, majd mindkettőt fél cm vastagságú lappá nyújtottam.
A tojásfehérjéket felvertem, majd belekevertem a
lekvárt. A massza felével megkentem az egyik lapot, majd megszórtam a
cukrozott dió felével. Rátettem a másik lapot, ezt is megkentem habbal, és megszórtam dióval.
A tésztát ezután 2 cm vastag csíkokra vágtam. Egy csíkot csigává tekertem, majd a sütőpapírral bélelt tepsi közepére helyeztem. A többi csíkkal folytattam
a körbetekerést, amíg el nem fogyott a tészta.
Megkentem a tetejét tojássárgájával, és 200 fokos sütőben
35 perc alatt pirosra sütöttem.
Egyszerűen gyönyörűséges...
VálaszTörlésKöszi! :D Látványos, de nem nehéz elkészíteni.
TörlésTetszik nekem is, talán kicsit változtatva, de egyszer biztosan elkészítem. Köszönöm az ötletet.
VálaszTörlés:) Én köszi!
VálaszTörlés