Mámorítóan édes nap a Fekete Borpincénél

Múlt szombaton egy nagyon izgalmas rendezvényen vettem rész. A Fekete Borpince sütiversenyt rendezett, nevezni a pincészet borainak felhasználásával készült karácsonyi süteményekkel lehetett. A rendezvényre egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet, aki a családjával részt vett az előző süti versenyen, és szintén kedvet kapott a sütésre.
A verseny feltétele volt, hogy a sütemények otthon, minőségi, természetes alapanyagokból, mesterséges élelmiszeripari adalékanyagok mellőzésével, kizárólag a Fekete Borpince minőségi palackos borainak felhasználásával készüljenek. Mivel ilyen megmérettetésen még sosem vettem részt – tudom-tudom, már sokan ettek a süteményeimből, de még sosem zsűrizték őket élesben –, ezért nagy izgalommal álltam neki az előkészületeknek.
Gyakran használok bort a tésztákhoz, főleg a keltekhez, de most kimondottan az volt a célom, hogy érezhető legyen a sütiben a bor és annak jellege. A receptek összeállításánál a kiírásban szereplő szempontok mellett még rengeteg felsorakozott: szállítható, előre elkészíthető, kínáló falatként tálalható legyen. Végül két süteményt találtam ki (a borkrémes-mandulás kosárkát és a borostyán szeletet), a próbasütés után az egyik tésztáján módosítottam kicsit (5 dkg-mal kevesebb graham lisztet, és pont ennyivel több mandulát tettem a tésztába), és amikor a feltételeknek megfelelően leadtam a recepteket, éreztem, hogy a sütemények miatt már nincs miért izgulnom.
Persze ezzel még nem volt vége az előkészületeknek. Általában nem könnyítem meg saját dolgomat. Mivel a sütiket magunk kínáltuk a versenyen, beálltam barkács csajnak, és készítettem hozzá két tálcát. Aztán napokig gondolkoztam a csomagoláson, mert az asztalnál már nem akartam kézzel fogdosni az édességeket. Végül beugrasztottam a versenybe a barátnőmet is, mert jobb magunk mellett tudni a konkurenciát. ;)
Kiváló hangulatban telt a délután és az este, finom sütiket és borokat kóstolhattunk. Külön kiemelném a kékfrankos sillerből készített forralt bort, ami felmelegítette a kezünket, és megadta az alaphangulatot a családias délutánhoz. Amíg eszmét cseréltünk a receptekről, addig a zsűri dolgozott, majd mi is bevetettük magunkat, hogy a közönségszavazat is megszülethessen.
A zsűri tagjai voltak:
Nándori László cukrászmester - Nándori Cukrászda, Budapest
Huszti Edina gasztronómus, sommelier - Bella Napoli Pizzéria és Étterem, Szekszárd
Fekete Mihály borász - Fekete Borpince, Szekszárd.
A borkrémes-mandulás kosárkával második díjat szereztem. Tudom, hogy ez most szerénytelenség, de bátran állítom, hogy ez egy kitűnő sütemény.
A két recepttel hamarosan jövök, egyelőre itt egy teljesen szubjektív válogatás a versenyen készült képekből.

    Előkészületek

Utolsó simítások (borostyán szelet)

Vörösboros krémmel töltött mandulás kosárka (II. helyezés)
      
Amíg a zsűri dolgozott...
  
...mi a borokról és a sütikről beszélgettünk.

Kóstolt, és szavazott a közönség,...

...és én is. :)

A díjazottak:

I. hely: Acélosné Solymár Magdolna és Fodor Angelika: mézeskalács boros, aszalt gyümölcsös krémmel töltve

II. hely: Bechtel Helga: borkrémes-mandulás kosárka

III. hely: Szegedi Gabriella: Vilmos kuglófja

Közönségdíj: Szegedi Gabriella: A patikárius céklája

A pincészet két különdíja: Juhász Karina: Fekete fatörzs, valamint Richolmné Ács Ildikó és Richolm Diána: Karácsonyi fatörzs 
                                     

5 megjegyzés:

  1. Ötletes, és szép sütemények lettek, gratulálok a helyezéshez.

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok, Helga! Nagyon szép sütiket készítettetek! Biztosan finom is volt! :)
    Üdv: Matkovits Márti :)

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok, nagyon ügyes vagy! :) Mindkét sütid nagyon guszta, kíváncsian várjuk a recepteket! :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi! Már fent vannak a receptek. :)

    VálaszTörlés