Hoztam egy leveles tésztás sütit. Meggyel készült, de bármilyen gyümölccsel finom lehet. Sütés után a kis kosarak szépen szétválnak, így nem kell szeletelni. Ez a leveles a krémnek köszönhetően hidegen is friss marad, már, ha marad.
A recept egy kattintás után olvasható.
Meggyes kosárkák
A sütit házi leveles tésztából
készítettem, ami nyersen kb. 80 dkg volt. Ha nincs kedvetek tésztát gyúrni, akkor a bolti tésztára átszámítva 2 db 40 dkg-os csomagra lesz szükség, vagy egy csomag tésztához a töltelék arányait kell felezni.
A leveles tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tojás
1 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
A hideg, felkockázott vajat
elmorzsoltam 10 dkg liszttel, majd összegyúrtam, és fóliába tekerve a hűtőbe
tettem. Az élesztőt elkevertem a hideg tejjel. Az élesztős masszát és a tojást
a cukorral és sóval elkevert liszt közepére öntöttem, és összegyúrtam. A
tésztát kissé kinyújtottam, a közepébe csomagoltam a vajas tömböt, majd a
hűtőbe tettem fél órára.
Ezután a tésztát kinyújtottam,
előbb háromrét, majd négyrét hajtottam, és visszatettem a hűtőbe újabb fél
órára. Ezt a műveletet még kétszer megismételtem.
A kész tésztát fél cm
vékonyságúra nyújtottam, és egy bögrével 40 db kb. 8 cm átmérőjű korongot
szaggattam belőle. A korongokat egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe egymás
mellé rendeztem, majd a széleiket összenyomkodtam, hogy kis kosárkákat kapjak.
A töltelék:
4 tojássárgája
10 dkg cukor
3 evőkanál liszt
pár csepp vanília kivonat
20 dkg piros, savanykás gyümölcs
A tojássárgájákat összekevertem a
cukorral, a liszttel és 1,5
dl tejjel. A maradék tejet felforraltam, majd lehúztam a
tűzről, és belekevertem a tojásos masszát. Végül belecseppentettem pár csepp
vanília kivonatot. Lehűtöttem.
A kosárkákat megtöltöttem a
pudinggal, a tetejüket megraktam gyümölccsel, és 200 fokos sütőben 35 perc
alatt megsütöttem.
40 db lett belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése