Fekete cseresznyés lepény


Tegnap este sárgabarack lekvárt főztünk. A 30 kg barackot telefonon rendeltem, és hozzá 5 kg cseresznyét is, mert a termelő nagyon dicsérte. Kicsit csodálkoztam, hogy még van cserkó, de annyira ki vagyunk éhezve a gyümölcsre, hogy örömmel bevállaltuk. Amikor megérkezett a szállítmány, leesett az állam. Még sosem láttam ilyen cseresznyét, ami kívül-belül fekete, mégis kemény, ropogós. Jó részét megettük, de azért maradt egy lepényre való. 

Egy nagy adag kelt tésztát dagasztottam be, ez a lepény a harmadából készült. Itt az esti kép a végeredményről.


Recept lentebb.

Fekete cseresznyés lepény

A tésztához:
1 kg liszt (ebben a tésztában: 40 dkg finomliszt, 10 dkg kukoricaliszt, 5 dkg búzakorpa, 5 dkg zabkorpa)
20 dkg vaj
10 dkg cukor
2 dl langyos tej
1 kefir
5 dkg élesztő
csipet só
  
A lisztet, a cukrot és a sót összekevertem, majd elmorzsoltam benne a vajat. Végül összegyúrtam a tejben felfuttatott élesztővel és a kefirrel. Fél óra kelesztés után a tésztát három részre osztottam. Egy részből lett a cseresznyés lepény. Egy 20×30 cm-es pite formába nyomkodtam a tésztát úgy, hogy kis peremet készítettem neki. 
  
Tetejére:
1 doboz natúr joghurt
1 evőkanál cukor
cseresznye

A tésztát beborítottam a cukrozott joghurttal, majd beterítettem a fél szem cseresznyékkel. Addig sütöttem, amíg a tészta széle szép pirosra sült.

A másik két adagból egy sárgabarackos lepény, és egy almás-fahéjas kelt tészta lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése