Mákos-gyömbéres cantuccini

   
Íme egy újabb cantuccini. Nyár elején sütöttem meg először, akkor gyömbér helyett reszelt citromhéjjal, és úgy is jó volt. Másodszor citromhéj helyett reszelt gyömbér került a tésztába - mert csak az volt otthon -, nem is kevés, és a recept így is maradt, mert így volt az igazi. Görög joghurttal nagyon finom reggeli vagy uzsonna.

35 dkg liszt
15 dkg darált mák
15 dkg cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
2-3 dkg friss, reszelt gyömbér
7 dkg vaj
3 tojás
   
A lisztet összekevertem a mákkal, a cukorral, a sütőporral és a sóval. Belereszeltem a friss gyömbért, elmorzsoltam benne a vajat, majd a tojásokkal készre gyúrtam a masszát. A tésztát három részre osztottam, és lisztezett deszkán 25 cm hosszú rudakká sodortam őket. Sütőpapírra tettem, és kissé belapítottam a rudak tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütöttem. A sütőből kivéve 1,5 cm vastag szeletekre vágtam a rudakat, majd a szeleteket visszafektettem a sütőpapírra, és visszadugtam a sütőbe. 5 perc sütés után lekapcsoltam a sütőt, és tovább szárítottam a süteményt. A szárítás idejét az határozza meg, hogy inkább omlós vagy ropogós, kekszes állagot szeretnénk elérni. Mi az utóbbit szeretjük. :)